Tuesday, May 26, 2015

Emel by Melinda Looi Meriahkan Raya

Assalammualaikum wbt,

Mother of 2..yup..sekarang dah dapat gelaran ni, makin huru hara nak uruskan semua..>.< tak menyempat2 nak update blog..**alasan** haha.. pejam celik,pejam celik, anak dara aku tu dah masuk 3 bulan..dan bulan depan pun dah nak masuk ramadhan.. korang dah abes ganti puasa ke belom? hehehe.. tak sabar nak puasa, tak sabar nak raya! yayy!

Orang kata Raya tanpa baju raya bukanlah Hari Raya. Atau dengan kata lain, Hari Raya tidak meriah tanpa sepersalinan baju raya yang baru. Sudah menjadi tradisi masyarakat melayu sejak dulu lagi, sepasang baju raya merupakan persiapan yang paling utama ketika Syawal hampir menjelma. Kemudian diikuti dengan pencarian kasut raya dan beg tangan yang boleh dipadankan dengan baju raya tersebut.

Seperti tahun-tahun yang lalu, koleksi baju raya hasil rekaan Melinda Looi memang sentiasa dinanti-nantikan. Siapa yang tidak kenal dengan Melinda Looi? Pereka fesyen berbangsa Cina ini memang arif dengan rekaan dan potongan pakaian tradisional Melayu sehingga beliau diangkat sebagai salah seorang pereka fesyen bertaraf A di Malaysia. Berbalik kepada rekaan unik beliau, Melinda hadir dengan koleksi raya emel by Melinda Looi yang sememangnya bertepatan dengan konsep raya tahun ini yang penuh warna-warni.

Berikut merupakan diantara rekaan eksklusif emel by Melinda Looi yang bukan sahaja menjamin kemeriahan sambutan Hari Raya korang, malah akan memberikan korang keselesaan yang optimum sepanjang pemakaian. Kekal menawan dan selesa pada masa yang sama merupakan impian setiap wanita dan tidak syak lagi bahawa koleksi baju raya emel by Melinda Looi ini lah yang terbaik untuk korang.










Cantik sangat rekaan Melinda Looi ni...excited sangat nak beraya dengan menggayakan baju Melinda Looi.. berbaloi2.!! ape lagi yg korang tunggu2 tu?? cepat klik link kat atas tu utk ke webpage zalora.. pastu order lah terus baju raya idaman hati korang tu!  Buat persiapan Raya korang sekarang juga sementara saiz dan stok masih ada. Selamat membeli-belah!

till then!


ta!


Sunday, April 26, 2015

2nd Pregnancy : Pengalaman Bersalin

Assalammualaikum semua..

**post ini aku draft dari masih dalam pantang dan aku habiskan harini mase first day of work..hahahah...selamat membaca! :P

Sebenarnya aku nak buat e-filing, tapi lupa password..haha..so aku nak reset la pasword tu..emel office pulak da berkurun aku tak bukak..lambat nak mamp loading nye..so, aku amik keputusan utk jengah blog..alang2 rajin, aku nk abadikan pengalaman besalin aku utk anak second ni laaa..hehe..

Alhamdulillah..aku dah sebulan beranak..hihihi...sape yang follow ig and fb aku tau le kan..tanpa membuang masa lagi, meh aku citer detik2 nak bersalin.. jeng3..hahhhhahaha

19/2/2015 - 21/2/2015
Cuti raya cina aku habiskan dengan jalan dan jalan dan jalan untuk bukak jalan supaya cepat beranak...hahah..bawak mikhail gi little big club, nusajaya.. seronok dia..bagi chan la sebelum dia dapat adik... hihihihi

22/2/2015 - 10pm
Masih bersuka ria tengok anugerah meletop top top..hahaha..sempat kau! aku dah kawtim ngn baby..jgn marah! :P

23/2/2015 - 12.20pm
Dah mula memulas2 perot aku..utk second pregnancy ni, aku kerap kena braxton hicks.. so, aku ada install apps utk kira contractions tu..jadik aku pun track la time contraction.. mild and kadang2 dia agak strong..aku tak tido baring dah.. aku duduk sambil layan kan aje contractions tu..asben aku dah tak senang nak tido..aku tau dia tido2 ayam jek tuuu.. bape kali tanya sama ada aku nak gi hospital ke tak..aku cakap, tak payah la sbb masih boleh tahan.. lagipun, gap contractions pun 10 minit skalik..

23/2/2015 - 3.00am
Tanpa lengah mase lg, aku amik kptsn nak mandi. Xtau la nape mandi. Tp aku ade bace, sakit contractions bole kurang if kita mandi air suam...mase mndi, xrase sakit langsung.. Aku enjoiii sgggtt mse mndi tu..lepas mandi aku solat hajat mintak Allah mudahkan aku bersalin.. Lepastu, sempat jugak bace surah maryam dari awal sampai abes..sepanjang mandi, solat dan ngaji, siikkiittttt pun aku xrase sakit.. allahuakbar!!

23/2/2015 - 4.00am -7.00am
Aku cuba lelapkan mata.. Tuptuptup, suboh aku terjaga.. Aku konpius. Aku ni nak beranak ke tak? Kenapa x sakit pulak??berbelah bahagi.. Nak g spital ke, gi keje? laki ai dah siap2 pakai baju keje..last2, aku bitau dia, anta mikhail gi umah bs dulu, then baru lah anta aku gi hospital.

23/2/2015 - 8.30am
Tiba kat hospital, misi suh aku g toilet semua dlu before nak cek ape2..aku pun gi lahh..rupanya dah turun tanda darah..dalam hati aku, hope aku beranak lah arini..hehe..misi prepare ape yg patut and tak lama lepastu doc rohaini sampai..cek bukaan, rupenye dah 4cm.,.terus doc pecahkan air ketuban dan bermulalah episod contractions lebih keras sakit lepas tu...misi drip utk cepatkan lagi bukaan..doc target aku beranak dalam pukul 2pm..misi suh aku bekfes dulu..tapi laki aku la menapau nye..aku duk jek dalam labour room tu..besau nye labour room dia,..jakun sikit sebab b4 ni beranak GH..haha..lagi 1, prosesnye cepat sgt.. xmacam kat GH la..and mase aku smpai xde orang pun nak beranak..haha..sempat la makan sandwich and minum air..pastu dah tak selera..mase ni pun aku sempat berwassap dengan bebudak ofis and kawan2 aku...rileks2 jek sbb mmg tak sakit pun..

23/2/2015 - 11.00am
Contractions makin kuat and selang bape minit ntah aku dah tak ingat..air ketuban pun makin panas aku raseeee.. keluar sikit2 rupanye air ketuban tu,. misi cek bukaan baru 5cm..dia offer aku pain killer yg cocok yg montot tu..tapi aku xnak la..sebab dengor cite kawan aku aritu, xde effect pun ubat tu..still jugak sakit..so..aku pun continue jek layan contractions..

23/2/2015 - 11.30am
Aku suh asben panggil misi sebab air ketuban makin banyak keluar dan contractions aku makin menggila-gila..sakit weehhh.. misi cek dah 2minit sekalik., patut laaaa... cek bukaan rupenye dah 8cm..mak aiih..1/2jam jek jarak masa dah bukak banyakkkkk... naseb aku xamik pain killer kalo tak ruginye haaaiii..hihi.. misi tanye ade rase nak terberak ke, aku cakaaapp adaaaaaa!! aku mmg rase nak teran jekkk...kelam kabut dia panggil geng2 dia yg lain nk prepare.. pastu cecepat suh call doc sbb aku mmg dah nak terberanak sgt..

23/2/2015 - 12.15pm
Process nye sangat cepat..doctor sampai jek, terus pakai baju bajan and glove dia, terus suh aku teran,,aku rase 2 or 3 kali jek teran, tepat jam 12.19pm, anak aku pun keluarr... Ya Allah legaaa nyaaa.. korang yang dah beranak tau lah leganya tu cemana..hehe..kalini process nak kuarkan uri tu a bit susah..macam melekat..byk kali doc cuba tarik..gegor2 kan perot aku,,..tapi tak sakit pun..juz rase la benda tu cam xkuor lagi..tp syukur, semua selamat..


Alhamdulillah, aku selamat melahirkan seorang baby perempuan...syukurr...sepasang dah cahaya mata kami...



Abglong Mikhail nak duduk dalam cot baby tu jugaakk.. :)

assalammualaikummm...

nama: maisarah binti mahdhir
Syukur padamu ya Allah..berikan peluang sekali lagi merasai nikmat bersalin..sakit macam mana pun, ia satu nikmat yg hanya seorang ibu akan rasakan..Terima kasih Ya Allah..semoga ada lagi rezeki lepasni..woot woot.. >.<

Ok laaa.. tu jekkk..tak payah ber part2 enntry bersalin kali ni sebab pendek sgt proces nye..haha..

p/s: folo la instagram i yg baru if nak tengok perkembangan maisarah.. ig: malyndanggun
yg kat tepi tu, ig lama..lupa pasword..hahah..

ok bai!

Friday, October 17, 2014

2nd Pregnancy: 20weeks +

Assalammualaikum semua...

Akhirnya aku menyerah diri pada KK bulan lepas. Masa 15/16weeks cam tu laaa.. aku pun dah lupa.. kalo ikot kiraan misi KK tu, aku dah masuk 20w mase tu..tapi bla..bla..bla.. aku explain la psl irregular period aku.. so misi suh aku jumpe doc utk scan.. After scan, REDD aku ialah pada 3/3/2015.. inshaAllah..doakan semua nya baik2 sahaja ye kawan2..

Semalam aku ade appointment lagi sekali dengan doctor KK.. scan lagi utk confirm kan date REDD tu..results nye still sama... so, now i'm 20w+ pregnant! Alhamdulillah..scan baby semua ok.. and doc dah bagitau gender.. wink* wink*

After check-up kat KK yg makan mase 2 jam, aku terus berdesup pulak ke Hospital Columbia Asia Nusajaya.. InshaAllah if tak de aral, aku plan nk bersalin kat Columbia Asia.. bajet Ayu raudhah sangaaaatttt kann? hehe..

Mase register pun 10minit jer... senang sangat.. ob/gyn aku ialah doc Rohaini.. satu2 nya ob/gyn perempuan dan muslim kat situ.. ramah dan baik sangat doc Rohaini.. scan baby lagi kat sini.. REDD pun sama gak ngan doc KK bagi.. doc ckp, berat baby 379g, uri dan air mentuban pun juz nice.. ok sangatt.. alhamdulillah.. screen tengok baby tuh pun clear sgt.. suke3! and doc confirm sangat gender baby! sama jugak tekaan doc rohaini dengan doc kat KK tu.. hehehe.. tapiiiii...biarlah rahsia.. muahaaha... aku bitau doc rohaini yg aku nk continue check up kat KK.. bile tgk keadaan aku yg ok xde mslh, dia setuju if aku continue jek kt KK.. and dia set kn appointmnt jumpe dia lagi 3 bln lg,  iaitu bulan Jan 2015.. senang sangattt..so boleh la jimat duit consultation kan? consultation fees dalam RM80 - RM230.. semalam aku kna RM97.00.. bagi sesape yg nak tau rate bersalin kat sini, ni ha aku attched kan..


Oraittt.. thats all for today.. hehe..

See ya later!


Friday, August 8, 2014

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin

Assalammmualaikum w.b.t,

Ada tak yang rindu ai? Pffttt..
Sekejap ade, sekejap tak ada.. macam beskot...
Mahap zahir batin k kawan2... aku memang kemalasan tahap berganda2 sekarang ni..
tak terurus.. segala2nya la.. haha.. aku tak tau kenapa aku ni malas sangat nak hupdate belog..
tapi aku rajin je blogwalking belog korang2.. tapi aku pun malas gak nk mengkomen.. pffftttt...

Tapi sebab hari raya, aku pun nak hupdate la pasal raya aku jugakk..
raya aku tak la semeriah raya ngkorang.. aku memang tak ada mood nak raya tahun ni..
mood kelaaauuuttttt... oh ye.. aku nak bitau,..aku tengah preggy anak ke2.. tapi aku pun tak tau bape minggu.. cuma agak2 jek.. tu pun aku malas nk gi jumpe doktor.. pemalas sangat kekdahnye.. maybe itulah penyumbang tahap kemalasan berganda aku tu.. aku memang tak ada lagi umumkan kat mana2 media ke pasal second pregnancy aku ni (#bajetretissangatkonioiiii) hahaha.. opismate dan kawan2 rapat jek la yang tau...mual2 n loya je la skang ni.. muntah ada sekali dua jek.. tapi aku memang kalah bau wangi..bau sabun, perfume, deodorant, pewangi2, semua laaaa..semua bau tu boleh mendatangkan marah! nantilah aku story lebih pasal ni.. sebab aku pun belum g jmpe doc.. haha..

Puasa aku tahun ni pun memang melepek ajerrr... balik kampung pun tak tolong sgt mil aku masak2 ke hape.. tidooooo and melepek je la keje aku.. hurmmm.. aku rase belum pun 3bln kot aku preggy ni..tapi perot aku dah mcm 5-6 bln preggy... acane tu? salahkan lemak yg berganda2 itu..huarggghh.. lepas raya berganda2 terik perot aku ni...omaaaiii... cane ni? risauuu juge.. sebab asik le makan kejenyeeee... ke aku mengandung kan twin ni? hahaha.. padahal mmg kuat makan.. pfffttt... adoiiii..terpanjang pulak mukaddimah.. padahal nk update cerita raye jekkk.. tapi terpanjang..kira aku kulhum kan laaa semua cerita aku ni dalam cerita raya k..ngkorang jangan tanya lagi pasni kenapa aku hilang dulu..ahaha..

Raya tahun ni giliran raya rumah seben ai di Mersing. semua ipar duai anak buah berkompol di mersing. since aku memang xde mood beraye, raya preparation aku pun ala kadar jek.. aku beli baju raya 3 hari sebelum raya.. beli ready to wear jek la..janji sama tema anak beranak.. asalnye tak nak beli baju raya.. sebab aku nak pakai dress yg aku dah ade sebijik kaler tema.. tapi apekan daya.. aku preggy, jadik nye dress tu nampak menyeksikan.. so, terpaksa beli baju lain.. takkan hari raya i nak menyeksikan diri kaaannn? pfffttt...

so, pada hari raya pertama, tema kami anak beranak kaler merah..
Lepas seben balik solat sunat hari raya, mandikan Mikhail, and siap2 kan dia.. liat jugak dia nak bangun pagi..tapi bila cuzie2 dia panggil, laju jek bukak mata and bangun.. haha.. naseb bek senang nak siapkan dia dengan berbaju melayu bersampin bagai.. :)

We-fie... bermonopod..



ipar duai and mil tersama tema.. purple.. nampak tak bebudak tu mata ke mana? memasing xnak tengok kamera.. tengok tv nun.. cissss

nampak tak budak cinonet tu salam nak dapat duit raya? >.<

budak cinonet tu sebok ikot sepupu sepapat semekom kt umah jejiran.. haha.. kelako.. ade 1 umah tu, dia siap baring depan tv umh org..sebab penat jalan kaki agaknye.. dpt lah 3 umah diorang gi...hahah..

Raya kedua aku balik kota tinggi, umah mak aku pulak...sempat singgah kubo arwah ayah aku.. sobss..pestime raya tanpa beliau.. sebaaakkkk...hurmmm...raya kedua ni, aku tak bergambo pasal malas.. baju raya kedua menampakkan aku gemuk..perot terkuar..pfffftt..

Raya ketiga kitorang beraye kerumah kengkawan aku and babysitter Mikhail kat jb..

tema raye ketiga, yellowish.. hehe

dahhh.. itu jek la kesah raya aku yang x seberapa.. raya ni dapat jumpa sedara mara, sahabat handai tu yang seronok kan? oh! lg yg paling seronok, makaaaannnnnn!!! lepas raye ni makin menjadik2 perot aku... risau..risau.. :(

weekend ni banyak juge jemputan raye rumah member2 and opismate kitorang.. tengok lah...mana yg sempat dan terlarat kitorang akan pegi..

Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin ye korang..


p/s: rumah aku memang x beraye taun ni.. aku closed house.. rumah aku macam tongkang pecah.. tak larat den nak ngemas nye... ari2 duk melepek and MALAS memanjang.. nak ngemas cemane? haha.. sesape nk dtg umah, sila beritahu dulu.. bukan ape, takot korang2 tekejut ngan umah aku..kang dpat sppprrriissseeee! hahaha..


till then,
semoga bertambah rajin update belog..wawawawawaaw!

Wednesday, February 19, 2014

Entry Khas - Thank You to Umi Thaqif

Assalammualaikum w.b.t.

Sebelum terlupe baik ai up entry ini dulu..hehe.

Thank you kepada umi thaqif, Amal Salleh kerana hadiah GA dah sampai.. sangat3 cantik! i loike the very mucchhiieeee......


ini lah hadiahnye!! tadaaaa!!!


Gambar kemenangan.. hahah... letak kt meja opis mama

bantal comelssss.... handmade ni by umi thaqif..gigih sungguh...



terima kasih daun keladi..len kali kite nak join GA lagi.. hehe


thank you so much amal!!


till then! ta!



Tuesday, February 18, 2014

#FitnessMalynd (Menu Sihat) : Eggy Banana Oatmeal Pancakes!

Assalammualaikum w.b.t

Nak share resepi sedaaaapppp, mudah dan cepat! seyes! xperlu kan tepung pun buat pancakes ni tau!


Bahan2:

Telur
Oatmeal/rolled oats
Pisang sebiji

Cara2:
1. Lenyek2 kan pisang, telur and oats.
2. Goreng ats non stick pan dengan olive oil.
3. Siap! rupanye mmg buruk..tp rase diaaaa.... u shud try it fisrt baru uols tau kesedapan dia!


haaa...buruk kan rupe dia..kah3.. ats tuh bento mikhail..

Sangat2 senang kan?? 10 minit dah siap! plussss, SEDAAAPPP gilerrrrr!! Menu sihat utk anak, mak dan seisi keluarga! hehe..

Menu yg sangat sesuai utk mereka2 yg pilih utk eat clean, sihat, dan DIET opcos! hahah

link utk tgk omputih buat menu ni..kalo omputih buat korang pecaye kan? haha... Eggy Banana Oatmeal Pancakes


ok ta!

Wednesday, January 29, 2014

#FitnessMalynd (Menu Sihat) : Breakfast

Assalammualaikum w.b.t,


My breakfast :

Egg Muffin + Wholegrain Bread + Peanut Butter and Banana... sedap gile weyhhh...kenyang smpai tengahari (Around 300-350kcals) - Breakfast like a king! but in moderation okehhh?? and yg penting makanan kenalah yg berkhasiat!


Oatmeal + Peanut Butter + Banana (120 - 130 kcals only)

Tips nak cut kalori masa breakfast; minum air teh O or kopi O.. its only 20kcals.. boleh jimat kalori kan? hehe..

Mlm semalam punye work out! Everyday skarang target to lburned at least 500 kcals! hehe.. yang penting konsisten k..


p/s: Kementerian Kesihatan ade launch applications 'mynutriapps' for android user.. cepat2 download k untuk tengok kalori dalam makanan seharian rakyat malaysia..menu org malaysia.. but sadly, for Apple user kena wait dulu, bcoz depa belum dapat approval from Apple...saya kena saboooorrrrr dulu..hehe..