Friday, August 8, 2014

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin

Assalammmualaikum w.b.t,

Ada tak yang rindu ai? Pffttt..
Sekejap ade, sekejap tak ada.. macam beskot...
Mahap zahir batin k kawan2... aku memang kemalasan tahap berganda2 sekarang ni..
tak terurus.. segala2nya la.. haha.. aku tak tau kenapa aku ni malas sangat nak hupdate belog..
tapi aku rajin je blogwalking belog korang2.. tapi aku pun malas gak nk mengkomen.. pffftttt...

Tapi sebab hari raya, aku pun nak hupdate la pasal raya aku jugakk..
raya aku tak la semeriah raya ngkorang.. aku memang tak ada mood nak raya tahun ni..
mood kelaaauuuttttt... oh ye.. aku nak bitau,..aku tengah preggy anak ke2.. tapi aku pun tak tau bape minggu.. cuma agak2 jek.. tu pun aku malas nk gi jumpe doktor.. pemalas sangat kekdahnye.. maybe itulah penyumbang tahap kemalasan berganda aku tu.. aku memang tak ada lagi umumkan kat mana2 media ke pasal second pregnancy aku ni (#bajetretissangatkonioiiii) hahaha.. opismate dan kawan2 rapat jek la yang tau...mual2 n loya je la skang ni.. muntah ada sekali dua jek.. tapi aku memang kalah bau wangi..bau sabun, perfume, deodorant, pewangi2, semua laaaa..semua bau tu boleh mendatangkan marah! nantilah aku story lebih pasal ni.. sebab aku pun belum g jmpe doc.. haha..

Puasa aku tahun ni pun memang melepek ajerrr... balik kampung pun tak tolong sgt mil aku masak2 ke hape.. tidooooo and melepek je la keje aku.. hurmmm.. aku rase belum pun 3bln kot aku preggy ni..tapi perot aku dah mcm 5-6 bln preggy... acane tu? salahkan lemak yg berganda2 itu..huarggghh.. lepas raya berganda2 terik perot aku ni...omaaaiii... cane ni? risauuu juge.. sebab asik le makan kejenyeeee... ke aku mengandung kan twin ni? hahaha.. padahal mmg kuat makan.. pfffttt... adoiiii..terpanjang pulak mukaddimah.. padahal nk update cerita raye jekkk.. tapi terpanjang..kira aku kulhum kan laaa semua cerita aku ni dalam cerita raya k..ngkorang jangan tanya lagi pasni kenapa aku hilang dulu..ahaha..

Raya tahun ni giliran raya rumah seben ai di Mersing. semua ipar duai anak buah berkompol di mersing. since aku memang xde mood beraye, raya preparation aku pun ala kadar jek.. aku beli baju raya 3 hari sebelum raya.. beli ready to wear jek la..janji sama tema anak beranak.. asalnye tak nak beli baju raya.. sebab aku nak pakai dress yg aku dah ade sebijik kaler tema.. tapi apekan daya.. aku preggy, jadik nye dress tu nampak menyeksikan.. so, terpaksa beli baju lain.. takkan hari raya i nak menyeksikan diri kaaannn? pfffttt...

so, pada hari raya pertama, tema kami anak beranak kaler merah..
Lepas seben balik solat sunat hari raya, mandikan Mikhail, and siap2 kan dia.. liat jugak dia nak bangun pagi..tapi bila cuzie2 dia panggil, laju jek bukak mata and bangun.. haha.. naseb bek senang nak siapkan dia dengan berbaju melayu bersampin bagai.. :)

We-fie... bermonopod..



ipar duai and mil tersama tema.. purple.. nampak tak bebudak tu mata ke mana? memasing xnak tengok kamera.. tengok tv nun.. cissss

nampak tak budak cinonet tu salam nak dapat duit raya? >.<

budak cinonet tu sebok ikot sepupu sepapat semekom kt umah jejiran.. haha.. kelako.. ade 1 umah tu, dia siap baring depan tv umh org..sebab penat jalan kaki agaknye.. dpt lah 3 umah diorang gi...hahah..

Raya kedua aku balik kota tinggi, umah mak aku pulak...sempat singgah kubo arwah ayah aku.. sobss..pestime raya tanpa beliau.. sebaaakkkk...hurmmm...raya kedua ni, aku tak bergambo pasal malas.. baju raya kedua menampakkan aku gemuk..perot terkuar..pfffftt..

Raya ketiga kitorang beraye kerumah kengkawan aku and babysitter Mikhail kat jb..

tema raye ketiga, yellowish.. hehe

dahhh.. itu jek la kesah raya aku yang x seberapa.. raya ni dapat jumpa sedara mara, sahabat handai tu yang seronok kan? oh! lg yg paling seronok, makaaaannnnnn!!! lepas raye ni makin menjadik2 perot aku... risau..risau.. :(

weekend ni banyak juge jemputan raye rumah member2 and opismate kitorang.. tengok lah...mana yg sempat dan terlarat kitorang akan pegi..

Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin ye korang..


p/s: rumah aku memang x beraye taun ni.. aku closed house.. rumah aku macam tongkang pecah.. tak larat den nak ngemas nye... ari2 duk melepek and MALAS memanjang.. nak ngemas cemane? haha.. sesape nk dtg umah, sila beritahu dulu.. bukan ape, takot korang2 tekejut ngan umah aku..kang dpat sppprrriissseeee! hahaha..


till then,
semoga bertambah rajin update belog..wawawawawaaw!

Wednesday, February 19, 2014

Entry Khas - Thank You to Umi Thaqif

Assalammualaikum w.b.t.

Sebelum terlupe baik ai up entry ini dulu..hehe.

Thank you kepada umi thaqif, Amal Salleh kerana hadiah GA dah sampai.. sangat3 cantik! i loike the very mucchhiieeee......


ini lah hadiahnye!! tadaaaa!!!


Gambar kemenangan.. hahah... letak kt meja opis mama

bantal comelssss.... handmade ni by umi thaqif..gigih sungguh...



terima kasih daun keladi..len kali kite nak join GA lagi.. hehe


thank you so much amal!!


till then! ta!



Tuesday, February 18, 2014

#FitnessMalynd (Menu Sihat) : Eggy Banana Oatmeal Pancakes!

Assalammualaikum w.b.t

Nak share resepi sedaaaapppp, mudah dan cepat! seyes! xperlu kan tepung pun buat pancakes ni tau!


Bahan2:

Telur
Oatmeal/rolled oats
Pisang sebiji

Cara2:
1. Lenyek2 kan pisang, telur and oats.
2. Goreng ats non stick pan dengan olive oil.
3. Siap! rupanye mmg buruk..tp rase diaaaa.... u shud try it fisrt baru uols tau kesedapan dia!


haaa...buruk kan rupe dia..kah3.. ats tuh bento mikhail..

Sangat2 senang kan?? 10 minit dah siap! plussss, SEDAAAPPP gilerrrrr!! Menu sihat utk anak, mak dan seisi keluarga! hehe..

Menu yg sangat sesuai utk mereka2 yg pilih utk eat clean, sihat, dan DIET opcos! hahah

link utk tgk omputih buat menu ni..kalo omputih buat korang pecaye kan? haha... Eggy Banana Oatmeal Pancakes


ok ta!

Wednesday, January 29, 2014

#FitnessMalynd (Menu Sihat) : Breakfast

Assalammualaikum w.b.t,


My breakfast :

Egg Muffin + Wholegrain Bread + Peanut Butter and Banana... sedap gile weyhhh...kenyang smpai tengahari (Around 300-350kcals) - Breakfast like a king! but in moderation okehhh?? and yg penting makanan kenalah yg berkhasiat!


Oatmeal + Peanut Butter + Banana (120 - 130 kcals only)

Tips nak cut kalori masa breakfast; minum air teh O or kopi O.. its only 20kcals.. boleh jimat kalori kan? hehe..

Mlm semalam punye work out! Everyday skarang target to lburned at least 500 kcals! hehe.. yang penting konsisten k..


p/s: Kementerian Kesihatan ade launch applications 'mynutriapps' for android user.. cepat2 download k untuk tengok kalori dalam makanan seharian rakyat malaysia..menu org malaysia.. but sadly, for Apple user kena wait dulu, bcoz depa belum dapat approval from Apple...saya kena saboooorrrrr dulu..hehe..




Thursday, January 23, 2014

#FitnessMalynd (Menu Sihat) : Mini Meatball

Assalammualaikum wbt,

Today nak share menu sihat yang aku amik dari website Annabel Karmel.. Sedap weh.. aku dah cuba.. and dah selamat ku frozen kan..heheh

Bahan2:
Olive oil
1 biji bawang merah
1 ulas bawangputih
Daging cincang
Breadcrumbs
Parsley
Cheese (parmesan or pape lah cheese yg korang ade)
Tomato puree
1 biji small apple (ptotong kecik2/dadu/cincang pun bole)
1 biji telur
Minyak sayuran utk menggoreng

Cara2:

1. Tumiskan bawang merah dan bawang putih smpai layu. Jgn kuning sgt.
2. Masukkan dagig cincang, breadcrumbs, parsley, Paremsan, tomato purée, apple, dan masukkan bawang yg dah ditumis tadi dan gaul kan.
3. Then, masukkan telur, gaul rata lagi.
4. Bentukkan bulat.
5. Panaskan minyak dan goreng meatball sehingga warna browned dan masak.



Mini meatball utk bento mikhail.. xbape nak bulat sbb aku punye lembik sikit..maybe in the future bole tambah breadcrumbs kot.. hehe..


Selamat mencuba! senang je kan? Rase puas hati boleh buat makanan homemade dan yg paling penting, sihat!!


Tuesday, January 21, 2014

Azam baru 2014 : Clean Eats & Healthy Lifestyle

Assalammualaikum w.b.t,

Selain azam tahun baru untuk lebih kan simpanan dan pelaburan, aku dah berazam untuk menjalankan cara hidup yg sihat. Iaitu dengan makan makanan yg segar dan berkhasiat, serta tingkatkan aktiviti harian dengan bersenam!

Oleh itu, aku memang target untuk lebih kan makan di rumah a.k.a masak sendirik. Bahan2 pun aku akan cuba dapatkan yg organik. memang a bit pricey la organic food ni. but its for our health kan? kenapa tidak?? iye dopp?? badan kita nak pakai lama kan?? because you worth it! daripada makan kat kedai bayar mahal, baiklah bli bahan organik, dan masak sendiri :)

Banyak faedah nye kalau kita masak sendiri kat rumah and prepare semua bahan dari bahan2 segar dan berkhasiat ni. Antaranya:

1. Jimat duit
2. Bahan segar
3. Boleh kurangkan minyak, gula dan garam - sukatan yang berpada-pada.. no MSG
4. Guna olive oil
5. Kebersihan terjamin

Selain itu, sekarang dah ada awareness pasal nutrition facts kat label setiap makanan yg di beli.. sekarang ni, sebelum beli, bukan setakat belek harga dan belek ape yg terkandung dlm makanan tuh, tapiiiii.. tengok jugak nutrition facts nye.. tengok how much kalori, fats, ade trans fat tak?

Dah mula guna bahan2 macam unbleached flour.. dulu for Mikhail jek tepung tu, but now, diperluas untuk seisi keluarga..giteww! auuww! hehe.. selain itu, aku pun nak cuba kurang kan penggunaan processed food, canned food, and sewaktu dengannye... sekarang pun dah start buat homemade nuggets.. bukan untuk mikhail jek, aku and asben pun makan..sedap weh! guna resepi Nana.. hihi... lagi sedap dari beli kat pasaraya tuh... hahah.. puji diri sendrik kn?? motip?? hehe..Lepas ni nak cuba buat homemade meatball, fishball, chicken ball,.. pastuh, frozen kan... frozen sendri lagi bagus sebab kita x letak bahan pengawet untuk bagi dia tahan lama...kan?

Aku juga sudah mula lebih kan makan sayuran dan buah2an.. Aku mula kurangkan pengambilan nasi.. sebab antara lain aku nak cuba lose weight.. tak salah pun mkn nasik, cuma portion kena betul lah kan.. dan kena seimbang dengan komponen2 makanan yg lain tu..

Dengan clean eats, kita lebih sihat dan dengan lebih cepat lah proses penurunan berat badan tu.. besides clean eats, aku pun dah ade kesedaran penting nye bersenam! aku ade sign up kat gym. Best pergi zumba and buat cardio exercise! everyday sweats out! tapi tak lah everyday sangat.. seminggu 3-4x la aku ke gym.. sebab nak bakar calori.. hihihi

Aku dah buat ni dalam 2weeks and dah turun 1kg ++.. still struggle nak jage pemakanan dan senaman! kadang2 kantoi la jugak bila balik kampung.. biaselah, masakan mak/mil..byk minyak, lemak santan, .. hehe.. tak pe la..anggap tuh cheat day! lepas balik umah, kita work out sampai lebam! hahahaha..

Menu before ke gym smlm : Grilled chicken (rosemary, pepper, salt, a little bit of olive oil) with broccoli and carrots sos tiram.. skarang b4 ke gym, mmg xnak amik carbo sebab nak bakor more fat.. 

Bento mikhail: banana pancake, seedless grapes, and mini tangerine.. xde dalam gmbar, bubur and happy puff  :)         Breakfast aku pg td: Tuna wraps (salad, tomato, cheese and tuna) + banana


Semoga aku diberi iman dan kekuatan untuk terus istiqamah dalam meneruskan azam baru ini..amin!


ok la.. tuh jek segmen sihat bersama malynd aggun hari ni.. nanti bila ada mase, aku share menu sihat lain dan my workout!

gtg. till then,

bai!

Monday, January 20, 2014

Erin (..life after "i do") First Giveaway

Assalammualaikum w.b.t,
Hari ni nak join GA erin ..sebelum terlambat.. nak cepat2 join..takut lupe la..hehe
 
TEMA GIVEAWAY
 Daddy and Baby Cool


SYARAT PENYERTAAN
 
1)  Follow blog ..life after "i do" Checked!
2)  Buat satu entry dengan tajuk Erin (..life after "i do") First Giveaway Checked!
3)  Copy seluruh entry aku ni termasuk gambar tema dan gambar hadiah dan paste ke dalam entry GA di blog korang (printscreen tak mau aaa) dan jangan lupa letak link blog ni dalam entry korang tu. Checked!
4)  Dah paste entry aku kat entry GA korang, bawah sekali baru korang masukkan gambar suami dan anak korang yang korang rasa paling cool dan menarik (suami dan anak sendiri sahaja ye, suami or anak orang lain ku tak terima, mak-mak jangan masuk dalam gambar, aku nak tengok ayah-ayah mithali pulak, asyik muka korangggg je..hahahaha) ----> Kat bawah nanti ku upload gmbo! Checked!
5) Bawah gambar tu buat entry ringkas pasal gambar suami dan anak korang tu, mungkin boleh bagitau kenapa gambar tu ko rasa cool dan menarik sangat dimata ko (itu contoh ye). Nak merepek pun boleh, tapi jangan la panjang sangat.----> tengah pikir nak karang ayat ape Checked!
6) Jangan lupa paste link entry giveaway korang tu di ruang komen entry ini, kalau lupa tak dapek den nak nolong..gahaha ---> lepas ni tengok balik entry!! JGN LUPE!! Checked!
7) First Giveaway aku ni akan bermula pada 15 Januari 2014 sampai 15 Februari 2014. Checked!
8) Sila baca syarat penyertaan betul-betul, tak lengkap kalu, reject la jawabnya. Sebarang surat menyurat, whatsapp, sms, kolling-kolling tidak akan dilayan (paling muka ke tepi) kahkah..hoihhh garang sangat ni. Boleh je nak tanya apa-apa, komen je kat sini, nanti aku jawabkan, nak email pun boleh, nak whatsapp pun boleh, saya tak garang, baik je..huhu Checked!
9) 3 orang pemenang dengan gambar paling cool dan menarik sahaja akan dapat hadiah ini ----> semoga dapat membawa pulang gambar kt bawah ni.. :) Checked!






Gambar yg aku nak pertaruh kan di GA Erin ialahhh....

jeng...


jeng..


jeng...



Papa cuba dodoi Mikhail untuk tido.. :)

Gambar ni di ambil ketika mikhail 6m +. Mikhail masih perlu di dodoi sebelum tido.. jam dah menunjukkan 12.30 am mase ni.. tp tgk lah muka mikhail, segar jek bijik mata.. papa masih cool cuba dodoi kan mikhail... aku rase, memang cool gila okeh, bila orang laki dodoi anak..seriussss... korang rase??? memang banyak kali jugak dia berjaya dodoi mikhail sampai mikhail lena... :)


wish me luck! 


bai.